Suver Nuver Social Club i Holland

1
2280

Liknande historien om Steve Jobs, så började allt hemma i garaget hemma hos Rinus Beintema. Han hade inspirerats av utvecklingen som skett de senaste åren i Kalifornien, där proposition 215 möjliggjorde för organisationer att donera medicinsk cannabis till sina medlemmar.

Jag hade upptäckt att det fanns få sätt i Holland att få tillgång till medicinsk cannabis. Jag älskade sättet på vilket de donerade gratis medicin till sjuka människor i Kalifornien. Jag fann mycket stöd i att själv våga satsa och öppna upp en liknande organisation här i Holland. Efter att Kalifornien har legaliserat cannabis för medicinskt bruk i 26 delstater tänkte jag – så om de lyckats, varför kan inte vi?

Idén runt konceptet bygger på att man blir medlem i den sociala klubben Suver Nuver genom att besöka en av de 8 lokaler klubben har runtom i landet. Där får man grundläggande information om vad medicinsk cannabis kan hjälpa till för. Sedan kan man välja vilken typ av medlemskap man vill teckna. För mellan 1 och 20 euro i månaden får du sedan cannabisolja hemskickad till dig i brevlådan med vanlig postgång. Det är både billigt och enkelt.
– Jag upptäckte också hur viktigt det var att framställa extrakt av plantan som visade sig vara mycket mer effektiva mot olika sjukdomar och besvär jämfört med att använda plantan i sin rena form. Så därför öppnade vi även upp flera laboratorium där vi framställer extrakten.

Idén blev en riktig framgångssaga. Tack vare sociala media uppmärksammades klubben explosionsartat och facebookgruppen ökade från 200 medlemmar till ettusen på bara några veckor.
– Trycket som växte, med vanliga människor som ställde frågor via sociala medier, ledde till att vi blev tvungna att växa och bli stora väldigt snabbt. Inom tre månaders tid hade vi över 1000 medlemmar i klubben. Idag hjälper vi mer än 10 000 människor få sin medicin hemskickad. Det är en ganska bra siffra om man jämför den med hur många som köper ut från vanliga apotek. Det finns totalt fyra apotek i Holland som tillåts sälja extrakt av cannabis. Totalt hjälper de kring 10 000 människor. Så det är lika många som jag lyckas hjälpa, tillsammans med min grupp.

Den typiska klienten som kommer in på Suver Nuver social club är en kvinna, 59 år gammal som aldrig testat cannabis. Och som nu lyckats lösa flera av sina hälsoproblem. Hon är påläst om de medicinska effekterna av cannabis-extrakten. Fördelen med ett informationscenter, som Suver Nuver är, är just att vem som helst bara kan gå in, helt oanmäld och anonymt. De söker efter mer information om den medicinska användningen av plantan.
– Efter att vi förklarat hur hela processen fungerar och hur de kan beställa produkten sänder vi sedan produkten från en separat plats. Vi har flera labb runt om i landet. Vi kan framställa de olika extrakt som folk vill ha. De kan beställa dem online, sedan processas de och sänds ut via posten. Så det är enkelt och smidigt.

Vi träffar två av de medlemmar som varje månad får cannabisoljan hemskickad. Gerlof berättar:
– 2014 råkade jag ut för en olycka där jag krossade hela den vänstra delen av kroppen, mitt knä, min höft, min axel. Jag låg inne på sjukhus och rehabiliteringscentrum i över två år. Läkarna sa att jag skulle hamna i rullstol. Men jag ville överbevisa dem. Det gjorde jag.

Gerlof

Jag promenerade från sjukhuset, men jag hade väldigt svåra smärtor. Jag kunde inte klara av vardagliga saker på grund av smärtorna. Jag hade en lång lista på smärtlindrande från sjukhuset, opioider som gav svåra biverkningar. Så jag hittade Suver Nuver. Efter några veckor med cannabis-olja kunde jag sova bättre, äta bättre och smärtorna försvann. Jag kunde helt sluta använda opioiderna. Jag kollade upp vad kostnaderna för mina opioider kostade samhället och det var 2 263 euros per månad. Nu när jag bara använder oljan kostar det mig 20 euro per månad och samhället behöver inte betala för det då försäkringen inte täcker för cannabis medicin.

Pietris

Pietris, hade fallit och slagit i ryggen.
– Jag hade så ont i ryggen att jag fick släpa mig fram på golvet för att komma till toaletten. Jag kom hit till Suver Nuver för ett och ett halvt år sedan. När jag började med cannabis-oljan försvann smärtan helt och jag kan sova mycket djupt. Jag använde oljan i tio veckor. Muskelsmärtan försvann helt. Sedan dess har jag inga problem. Jag behöver inte oljan längre. Men om smärtan skulle komma tillbaka så vet jag vad jag ska ta.

Rinus är väldigt tydlig med att de som arbetar på Suver Nuver inte utger sig från att vara doktorer.                                                                                                                – – Det är en känslig situation. För du får inte gör några medicinska uttalanden om produkten, tills dess att den bevisats ha medicinska effekter utifrån en klinisk studie. Så vad jag försöker göra nu är att öppna en odling av cannabis och få tillstånd till det. Där ska vi framställa vår egen cannabis så att doktorer och vetenskapsmän kan komma dit och göra sina undersökningar och studier. Utifrån det och den data vi redan har från de tusentals människor som blivit hjälpta av cannabis härifrån kan man göra en sammanställning av resultaten. På det sättet hoppas vi bidra till mängden bevismaterial att presentera för Europas politiker. Då kan de inte förbjuda oss att komma med påståenden om cannabis medicinska effekter.

Rinus har även planer på att utvidga verksamheten utanför Holland. De senaste 3 åren har han samlat på sig mycket kunskap, och de plattformer han ska öppna utomlands kommer heta “Medical campus”.
– Jag har fått så mycket stöd från folket att utvidga verksamheten utomlands. Vi vill berätta för världen vilken fantastisk möjlighet cannabis kan vara. Jag vill tipsa alla om att testa den. Sedan kan du skaffa dig en åsikt, istället för att ha åsikter om något du inte känner till. Mina idéer är väldigt enkla. Allting börjar med kunskap. Så om vetenskapsmännen vill samarbeta med oss i det här kan vi kanske lyckas skapa ett projekt som täcker hela Europa. Alla människor skulle kunna dra nytta av det. Det är den väg jag vill ta. Och om vi lyckas med denna plattform så kommer vi i framtiden kunna ha en planta som är gratis för alla. Det är min dröm.

Av Anna Böhlmark

Bli prenumerant på tidskriften om medicinsk cannabis “Holy Holk”:

1 KOMMENTAR

  1. You have made some decent points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site. Meriel Ron Anglim

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here